AnteroLaukkanen Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin kuvastuu ihmisen sydän toisessa ihmisessä.

VIIKON ULOSTULO

Oluthanat kiinni ja hetkessä koko valtakunta pysähtyi. Keskusta tuli ulos kaapista ja nosti olutkorin pöydälle. Samalla saattoi kadota keskarin prosenttien verran kannatuksesta.Keskusta teki sen, mihin harva puolue pystyy, herätti median nanosekunnissa ja antoi medialle tehtävän: nyt on pelastettava kansakunta suurelta kuivumisen uhkalta. Mutta onneksi on Sipilä. Tuo hymyilevä veikko, joka saa vielä kaiken anteeksi. Nöyrästi hän nostaa olutkorin takaisin kaappiin ja näin Suomi hiljenee ja vaikenee tosiasioiden edessä: viina tappaa tänä vuonna noin 2000 suomalaista. Kyllä tästä pitäisi puhua. Minä aion puhua. Ruotsalaisetkin puhuvat, ja tekevät asialle jotain, hyvillä tuloksilla. 

Ennen raittius oli ihanne, jota ei tarvinnut hävetä.Nyt joutuu häpeillen pyytämään anteeksi, jos ei käytä alkoholipitoisia juomia. Ennen monien puoluiden kyljessä oli raittiusliikkeitä, joista oltiin ylpeitä. Ei olla enää. Kaipailenko menneitä? Jep. Olisi hyvää ja kunnioitettavaa, että tästä asiasta voitaisiin puhua. Alkoholimyynnin verotuotot ovat noin 2 miljardia euroa ja alkoholihaittojen tuomat kulut noin 6 miljardia euroa. Asia ei ole mustavalkoinen, mutta ehdottomasti merkittävä keskustelun aihe. Tänäkin vuonna Suomessa noin 2000 ihmistä kuolee alkoholiperäisiin syihin. Keskusta oli oikeilla jäljillä, vain ajoitus oli heille hankala. Kori on kaappissa, sen voisi nostaa pöydälle uudestaan vaalien jälkeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Skotlannissa viskin vientituotto on n. 5,6 miljardia vuodessa, ja ala kasvaa kohisten. Voitaisiin täällä Suomessakin helpottaa kestävyysvajetta pontikkaa ja laatuolutta viemällä, jos lainsäädäntö ja verotus muuttuisi alkoholituottajille suotuisammaksi.

Käyttäjän AnteroLaukkanen kuva
Antero Laukkanen

Atte, alkoholin ongelma on se, että jo pieni määrä sitä aiheuttaa keskushermoston vaurioita ja pysyvää riippuvuttaa. Rahaa sillä kyllä voi tehdä, kuten kaikilla päihteillä tehdään. Mutta mutta, sellainen rahanteko ei ole viisasta josta on lopulya enemmän kuluja ja haittoja, kuin tuloja ja hyötyjä. Eikö?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Miksi ihmeessä raittiutta pitäisi hävetä? Kuka sitä häpeää? En minä ainakaan saa mitää reaktiota toisen ihmisen henkilökohtaisista valinnoista. Ei myöskään raittiusväen pitäisi saada reaktioita jos joku haluaa lasillisen tai pari viskiä.

Käyttäjän AnteroLaukkanen kuva
Antero Laukkanen

Hei Jouni ja kiios hyvistä kysymyksistä ja kommenteista. Ei raittiutta pidäkään hävetä, en minäkään häpeä, mutta usein, kun ei käytä alkoholia esim. juhlissa tai vastaavissa, saa sellaisia katseita ja kommentteja, kuin pitäisi ymmärtää hävetä. Saa selitellä ja vastata kysymyksiin, ikään kuin olisi jotenkin väärin, ettei ymmärrä käyttää alkoholia. Oman raittiuteni kanssa ole sinut, mutta ilmiö on kiinnostava. Jokaisen alkoholinkäyttö on tietysti hänen oma asiansa ja valinta.
Nuo luvut, jotka manitsin, ovat noin lukuja ja suoranaisia alkohlista aiheutuneita. Jos tarkastellaan alkoholin köytöstä aiheutuvien haitojen kokonaiskustannuksia, niin arviot liikkuvat noin 19 miljardissa.
Asiasta löytyy paljon tietoa googlettamalla. Viime vuoden tilastot eivät vielä ole valmistuneet, tietääkseni.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Maksimaalisiin haittoihin kun lasketaan valtion "menettämät" verotulot, mutta ei lasketa mukaan esimerkiksi säästyneitä eläkemaksuja niin noihin lukuihin voidaan päästä. Kysymys kuuluukin - mitä varten me täällä olemme? Elääksemme omaa elämäämme vai ollaksemme valtion resurssi.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ja jos saan pyytää, niin avaisitko mitä olet noihin kuluihin laskenut mukaan?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Esimerkiksi vuonna 2013 Verenkiertoelinten sairauksiin kuoli 2041 ihmistä ja alkoholiperäisiin 1386 ihmistä. Eikö lukujen valossa olisi keskityttävä enemmän juurikin verenkiertoelinten sairauksiin ja niiden syihin sekä rajoittamaan elintarvikkeita joiden nauttiminen altistaa verenkiertoelinten sairauksille.

Tilastokeskuksen mukaan alkoholikuolemat ovat yleistyneet kymmenen viime vuoden aikana erityisesti yli 55-vuotiailla miehillä. Samalla menehtyneiden keski-ikä on noussut 55 vuodesta 59 vuoteen. Nuoremmissa ikäryhmissä alkoholikuolleisuus on vähentynyt. Eikö tuo trendi kerro juuri että muutos on ollut käynnissä ja muutos parempaan on toteutunut juuri vapaamman saatavuuden ja markkinoinnin aikana. Vanhempien ikäluokkien kohdalla tilanne on jatkunut samanlaisena paitsi kehittyneemmän terveydenhuollon (ja korkeampien kustannusten johdosta) menehtyneiden keski-ikä on noussut.

Lisäksi kansantaloudellisesti ajatellen alkoholikuolemat korjaavat ihmiset pois juuri ennen eläkeikää ja vanhuusajan massiivisia hoitojaksoja eli alkoholisti maksaa veroja koko elämänsä ja kuolee pois. Tietyllä tavalla ajatellen alkoholisti on yhteiskunnan tuottavin jäsen.

Käyttäjän AnteroLaukkanen kuva
Antero Laukkanen

Hei Jouni,
oikein, useimmat sairaudet liittyvät elintapoihimme ja niitä muuttamalla, voimme vaikuttaa kansantalouteen merkittäväst.
Eiköhän ihmisen perusajatus kuitenkin olisi elää hyvä elämä, terveenä ja työtätekevänä, jotta voi aikanaa myös nauttia hyvästä ja ansaitusta vanhuudesta :).

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Pitkäaikaisena absolutistina kehtaan väittää ettei raitis elämäntapa kärsi mistään laskusuhdanteesta suuren yleisön silmissä. Se on raivoraittiin persoonasta kiinni miten tuomitaan.

Se mitä näen tässä politiikassa vikana, on toisten veronmaksajien pakottaminen asioihin. En minäkään ole vaatimassa, että jokainen toinen absolutisti juoksisi cooperissa + 3 km, tai nostaisi penkistä + 100 kg. Samalla vaivalla tosiaan voisi, niin säästettäisiin isot rahat kun ei tarvisisi huonokuntoisia ihmisiä enää katsella kuluttamassa miunun vaivalla maksamiani äyrejä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ehkäpä KD:n kannattaisi nostaa vaaliteemakseen "Aito ruisleipä ja Raamatullinen viini ruokakauppoihin",sanoohan Saarnaajakin:"Tule siis,syö leipäsi ilolla ja nauti viinisi hyvillä mielin,sillä katso Jumala on hyväksynyt nuo tekosi jo aikoja sitten".

Käyttäjän AnteroLaukkanen kuva
Antero Laukkanen

Aimo, ei huono, voisi tuollakin pari ääntä irrota.

Petteri Hiienkoski

Tapasin Olli Rehnin Ylessä, menossa vaalitenttiin. Odottelimme parin kahvihuoneessa pääsyä naaman puuterointiin. Toimittaja kysäisi ohimennen Rehniltä keskioluesta. Tämä vaikutti kiusaantuneelta ja kertoi ottaneensa heti yhteyttä puoluejohtoon, kun asia alkoi hänen mukaansa somessa levitä. The rest is history.

Jäin vain miettimään Keskustan poliittista rohkeutta ja linjakkuutta. sen kunniaksi: https://www.youtube.com/watch?v=nH3gheBxkEE

Mielenkiintoista oli kuulla Rehnin suusta, että hän piti keskieurooppalaista viininjuontikulttuuria yhtä hyvänä kuin suomalaista kännikulttuuria. Meinasin kysyä, onko hän tullut ajattelleeksi alkoholin haitoista aiheutuvaa miljardilaskua, jonka joudumme verovaroillamme maksamaan...

Mikähän tuon 4 mrd:n euron haittojen nettovaikutus olisi tuloveroprosenttiin?

Toimituksen poiminnat