AnteroLaukkanen Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin kuvastuu ihmisen sydän toisessa ihmisessä.

Euroopan unionin yhteinen armeija olisi suuri virhe

Euroopan poliittiset mahtimiehet rakentavat Euroopasta liittovaltiota. Siihen strategiaan Ukrainan kriisi ja Venäjä-kortti sopivat hyvin. Yllättäen maltillinen Suomi on etulinjassa kannattamassa Jean-Claude Juncker:n avausta, ja vieläpä presidentin johdolla. Pidän tätä linjausta hätiköitynä, ja jos missä, niin tässä avauksessa olisi Suomen oltava se kuuluisa rauhanrakentaja ja maltin edustaja.

EU-armeijan perustaminen ei ole mikään minisarjan pohdiskelu, vaan toteutuessaan merkittävä, Globaalisti vaikuttava, hanke. Se lisäisi jännitettä idän ja lännen välille ja todennäköisesti aloittaisi uuden kilpavarustelun ja poteropolitiikan kansainvälisissä suhteissa. Suomelle tämä tarkoittaisi koko Itärajan uudelleen varustamista, molemmin puolin rajaa ja pysyvää pelonakselia. Se tarkoittaa myös sitä, että jokainen EU:n aseellinen puuttuminen, missä tahansa maailmaa, olisi myös Suomen vastuulla. Suomen ei tule tukea tällaista kehitystä, vaan säilyttää itsenäinen mahdollisuutensa päättää, millä tavalla ja missä maailman rauhaa uhkaavissa selkkauksissa, olemme mukana. Autuaita ovat rauhantekijät.

Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin, se astui tielle, jossa sen oma parlamenttinen päätösvalta alkoi kaventua. Suomi on aina luullut, että olemalla kaikissa neuvottelupöydissä, se omaa mahdollisuuden päättää, mitä EU lopulta päättä, mutta näin ei ole. Meillä on mielipidevaikuttajan rooli (jota arvostetaan) ja oikeus ilmaista näkemyksemme ja äänestää myös sen mukaisesti, mutta todellisuudessa päätökset tekevät näiden neuvottelupöytien isot maat, sen mukaan, kuin heidän sisäpiirinsä ja intressinsä ovat. Siinä piirissä Suomella ei ole istuinta. Nyt maltti on valttia

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Minusta Niinistö halusi vain miettiä muita mahdollisuuksia kuin Nato varautua Venäjän suhteen jos joku suurempi sota uhkaisi. Tuntui vähän hätiköidyltä minustakin, vai oliko se vain idealismia Niinistöltä, sellaista nuorallakävelyä. Minusta toteuttamiskelvoton ja epärealistinen heitto Junckerilta, ehkä vain tarkoituksena näyttää mielikuvaa vahvasta EU:sta ihmisille, kun EU natisee liitoksissaan ongelmiensa keskellä.

Käyttäjän AnteroLaukkanen kuva
Antero Laukkanen

Hyvin mietitty Kaija, noin minäkin asiaa mielessäni pyörittelin. Sitten tulin siihen tulokseen, että Euroopan vahvat miehet, ovat suuntansa valinneet ja vievät nyt EU:ta siihen suuntaan, jota pitävät hyvänä. Ei siinä pienellä Suomella ole paljoa sanottavaa.

Toimituksen poiminnat